Het wordt droger, zonniger en rustiger!


Het wordt de komende tijd droger, zonniger en rustiger, maar vandaag krijgen we eerst nog te maken met enkele buien en veel wind. Door een ijskoude bovenlucht, op 5 km hoogte is het -36 graden, kunnen de buien vergezeld gaan van hagel en wellicht ook onweer. In de loop van de dag nemen de neerslagkansen van het noorden uit af en gaat de zon steeds vaker en langer schijnen. De temperatuur stijgt naar 9-10 graden en er waait een stevige westen- tot noordwestenwind. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7. Later vandaag neemt de wind in kracht af.

Komende nacht is het vrij helder en koelt het flink af naar waarden rond en landinwaarts tot onder het vriespunt.

In het weekend gaan we geleidelijk profiteren van hogedruk. Toch kunnen uitlopers van storingen ten westen van onze streken ons nog bereiken, dus helemaal droog verloopt het weekend niet. Er is vooral morgen kans op wat lichte regen of een enkele bui, maar over het algemeen is het droog. Naast wolkenvelden zijn er ook perioden met zon en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige zuiden- tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt zaterdag naar 10-11 graden en zondag naar 12 tot lokaal 15 graden. In de Haarlemmermeer wordt het dan 13-14 graden.

Volgende week gaan we volop profiteren van hogedruk. We schakelen over op een rustig en overwegend droog weertype met flink wat zonneschijn. Mogelijk weet een (zwakke) storing soms tot onze streken door te dringen, maar de meeste dagen is het droog. De temperatuur stijgt maandag naar 10 tot 14 graden (Haarlemmermeer 12°) en dinsdag en woensdag wordt het van noord naar zuid 11 tot 16 graden. In de Haarlemmermeer is het een graad of 13.

Aan het eind van de week breidt het hoog zich uit naar Scandinavië en kan wellicht koudere lucht ons bereiken. Het kwik daalt wat en ligt vrijdag tussen 10 en 13 graden en in de nacht stijgt de kans op vorst.

Foto: Jolanda Bakker

%d bloggers liken dit: