Regio: zachte week met kans op warmte dagrecords!


Deze week is het zeer zacht januariweer. Vandaag valt het nog wel mee met een graad of 7, maar vanaf morgen worden dagelijks de dubbele cijfers weer gehaald. Sterker nog: woensdag en donderdag kan het 12-13, in het zuiden lokaal 14 graden worden. Vooral woensdag is kans op een nieuw landelijk warmte dagrecord, want dat staat op 12,9 graden gemeten in Westdorpe in 2007. Officieel wordt van een record gesproken als het in De Bilt meer dan 12,0 graden wordt.

Op deze maandag zijn er aanvankelijk wolkenvelden. Vanuit het zuiden klaart het op en vanmiddag zijn er flinke perioden met zon. Later verschijnt vanuit het westen geleidelijk sluierbewolking en dat duidt op een weersverandering. Het blijft echter tot in de avond droog. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is overwegend matig van kracht. De temperatuur stijgt naar een graad of 7.

Vanavond neemt de bewolking toe en later vanavond gaat het regenen. Komende nacht valt enige tijd regen, maar in de loop van de nacht wordt het weer droog. Het klaart op en de temperatuur daalt naar 4 graden.

Morgen is er in de ochtend een mix van wolkenvelden en zonnige perioden. In de middag overheerst de bewolking en is kans op wat lichte regen. De temperatuur loopt langzaam op. Overdag is het maximaal 7-9 graden, aan het eind van de avond is het 9-11 graden.

Woensdag is het overwegend bewolkt en is kans op wat lichte regen en motregen. Met een maximumtemperatuur van 11-12, in het zuiden lokaal 13 graden is het zeer zacht met kans op warmte dagrecords.

Kijken we naar alle stations dan is het op 8 januari in het verleden nooit warmer geweest dan 12,9 graden. Deze waarde werd in 2007 gemeten in Zeeuwse Westdorpe. Het record voor Schiphol is 12,4 graden en het record voor het landelijk meetpunt De Bilt staat op 12,0 graden. Menig weerstation kan dan ook het eerste warmterecord van 2020 noteren.

De rest van de week en ook komend weekend blijft het (licht) wisselvallig met kans op regen en eerst nog zeer hoge temperaturen van 10-12 graden. Vanaf volgende week zondag blijven de maxima weer onder de 10 graden. Het wordt dan maximaal 8-9 graden. Winterweer is ver te zoeken!

Foto: Ton Wesselius

%d bloggers liken dit: