Landelijk: wordt het meer dan 40 graden?


Woensdag 24 juli 2019 gaat de boeken in als een historische dag. Na bijna 75 jaar werd het landelijk warmterecord van 38,6 graden gebroken. De nieuwe topper is Eindhoven dat uiteindelijk 39,3 graden noteerde, ofwel 0,7 graad meer dan het belegen record uit 1944. In Ell, Arcen en Gilze-Rijen werd het 39,2 en in Volkel 38,9 graden. Het record werd niet op één, maar op meerdere stations gebroken. Ook voor het hoofdstation De Bilt was het recordwarm met maximaal 36,4 graden.

Ook op deze donderdag is het snikheet en wordt het inmiddels alweer enkele uren staande record wellicht weer gebroken. De weermodellen verwachten vanmiddag temperaturen van 32-34 graden in het uiterste noorden en op de Wadden. In het westen, noorden en midden wordt het 36-38 graden. In het oosten en zuiden worden maxima verwacht van 39-40, lokaal zelfs 41 graden!!. Menig record gaat er met deze verwachte maxima binnen 24 uur weer aan.

Het weerbeeld is vandaag zonnig. Hier en daar komt ook hoge bewolking voor en het blijft zeer waarschijnlijk droog. Heel lokaal kan vanmiddag door alle hitte een onweersbui tot ontwikkeling komen. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten. Waar het gistermiddag nog heerlijk afkoelde door een wind van zee, is vanmiddag van een zeewind helaas geen sprake.

Vanavond blijft het dan ook nog lang heet. Rond zonsondergang is het nog 25-33 graden van noordwest naar zuidoost. Het blijft helder, maar in het zuidwesten is kans op een regen- of onweersbui. Komende nacht wordt een echte tropennacht met temperaturen van 21-24 graden.

Ton Wesselius maakte de foto.

Morgen ook nog heet

Ook morgen wordt weer een hete zomerdag met veel zon. De temperatuur stijgt snel en om 11 uur is het alweer 28-33 graden. Morgenmiddag wordt het 33-35 graden in het noorden en westen en 36-39 graden in het oosten, midden en zuiden. Alleen in Zeeland is het enkele graden koeler door wind van zee. Het wordt daar maximaal 27-30 graden.

De zon schijnt flink, maar er verschijnt ook hoge bewolking . Aan het eind van de middag komen stapelwolken tot ontwikkeling en kunnen in het zuiden enkele regen- en onweersbuien ontstaan.

De onweersbuien breiden zich morgenavond over het zuiden en westen uit. In het noorden en oosten blijft het droog. De temperatuur daalt naar 19-21 graden.

Weekend ergste hitte voorbij. Wel kans op onweer

In het weekend is dan de ergste hitte weer voorbij. Alleen in het oosten en noordoosten wordt het nog tropisch met 30-32 graden, elders is het 26-29 graden en in Zeeland wordt het niet warmer dan een graad of 23. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, stapelwolken en enkele onweersbuien.

Ook zondag is kans op enkele regen- en onweersbuien, maar schijnt ook geregeld de zon. Met een middagtemperatuur van 21 graden in het zuidwesten, 25 in het midden en 28-29 graden in het noordoosten is het nog altijd zomers.

Albert Thibaudier maakte deze foto.

Volgende week prima zomerweer

Na het weekend is het gewoon prima zomerweer. De zon schijnt geregeld, maar er is ook kans op een bui. De temperatuur stijgt naar 22 graden aan zee en naar 26 graden in het oosten.

Uitgelichte foto: Aad Hogenboom

%d bloggers liken dit: