Regio: hete week op komst!


Na een zaterdag met regen- en onweersbuien, is het op deze zondag prima zomerweer met flinke perioden met zon. De temperatuur stijgt vanmiddag naar een aangename 22-23 graden. De komende dagen gaat het hittekanon aan en vanaf dinsdag is het enkele dagen tropisch warm met woensdag 34 en donderdag 35 graden in de regio. Vanaf volgend weekend worden de temperaturen weer aangenaam.

In de pluim hieronder kunnen we duidelijk zien dat de temperatuur de komende week flink gaat stijgen. Vandaag is het aangenaam en ook morgen zijn de temperaturen voor velen nog prima met een graad of 24-25. Vanaf dinsdag wordt het heet en vooral woensdag en donderdag springen eruit met temperaturen ruimschoots boven de 30 graden. Het gemiddelde (rode lijn) komt woensdag uit op 33 en donderdag op 35 graden, misschien nog wel hoger…

Mocht dit uitkomen, dan zijn het absolute recordwaarden! Het record voor Schiphol is 35,7 graden en werd vorig jaar genoteerd op 27 juli. Op de tweede plaats staat 26 juli 2018 met 34,8 graden en derde is 34,5 graden gemeten op 4 augustus 1990.

Vanaf vrijdag nemen de verschillen tussen de diverse berekeningen binnen het weermodel toe. De mediaan van alle berekeningen komt nog met een hete vrijdag met tropische waarden, maar aan het grijze vlak kunnen we zien dat de onzekerheid groot is met waarden die kunnen uitkomen tussen de 24 en 36 graden. De onzekerheid is er ook zaterdag, vanaf zondag is de onzekerheid weer een stuk kleiner en liggen de temperaturen rond de 25 graden. Voor velen een zeer aangename temperatuur.

Kans op hittegolf in West-Nederland 45%

Het wordt de komende dagen heet, maar de kans op een hittegolf in onze regio is ‘slechts’ 40%. Een hittegolf is een periode van vijf zomerse dagen met temperaturen van 25 graden en meer. In deze periode moet op tenminste drie dagen de temperatuur stijgen tot boven de 30 graden.

Morgen is de kans slechts 20% dat we aan een zomerse dag komen van 25 graden of meer. Dinsdag tot en met vrijdag is de kans nagenoeg 100%, maar dan hebben we er nog maar vier. Van belang wordt de zaterdag. Hieronder zien we dat de kans op een zomerse dag zaterdag 45% is. Als we de serie van vijf zomerse dagen niet halen, hoeven we ook niet te kijken naar de serie van drie tropische dagen. Toch een snelle blik: 60%.

Oosten en zuidoosten hittegolf, landelijk 70%!

Bovenstaande verwachting is de verwachting voor het westen van Nederland. Landinwaarts wordt het nog warmer en de kans op een hittegolf is dan ook heel groot.

De kans dat het daadwerkelijk tot een hittegolf komt in het zuidoosten is nagenoeg 100%. De komende week is het vijf dagen meer dan 25 graden en op tenminste drie dagen meer dan 30 graden. Woensdag en donderdag is de kans zelfs meer dan 90% dat de temperatuur stijgt naar waarden boven de 35 graden.

Of het ook tot een landelijke hittegolf komt moet worden afgewacht. De kans daarop is momenteel 70%. Een officiële landelijke hittegolf wordt genoteerd als op het hoofdstation De Bilt aan de genoemde voorwaarden wordt voldaan. De vijf zomerse dagen gaan lukken, maar de onzekerheid is of de drie tropische dagen wel gaan lukken. Op dinsdag en anders nog op vrijdag moet het 30 graden worden.

De uitgelichte foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.