Regio: toenemende kans op zomerwarmte!


Na een koele periode met de afgelopen drie dagen temperaturen onder de 20 graden, is de warmte inmiddels weer terug in de regio. Op Schiphol werd het al ruim 24 graden. De komende dagen komt de temperatuur dagelijks uit op waarden rond de 22-23 graden en dat zijn hele normale waarden voor de tijd van het jaar. Wel krijgt de zon concurrentie van wolkenvelden en enkele buien. Vooral zaterdag is daarbij de kans op onweer groot.

In de pluim kunnen we zien dat de temperatuur na het weekend duidelijk gaat stijgen. De hoofdberekening (rode lijn) en ook de controlerun (blauwe lijn) van het Europese weermodel gaan volgende week voor een aantal tropische dagen van 30 graden en meer met uitschieters tot 34 graden.

Als we naar alle berekeningen van hetzelfde weermodel kijken, dan is het nog absoluut niet zeker dat het zo heet gaat worden. De rode en blauwe lijn zitten namelijk bovenin het ensemble, er zijn ook duidelijk ‘koudere’ berekeningen. In het ‘koudste’ geval is het volgende week 18-21 graden.

Kans op hittegolf in West-Nederland klein

Het ensemblegemiddelde is volgende week zo’n 26 graden en daar ga ik dan voorlopig nog maar van uit. De trend is in ieder geval stijgende en de meeste berekeningen gaan voor temperaturen boven de 25 graden.

De kans op warmte neemt toe. Toch is de kans op tropische dagen in onze (westelijke) regio klein.

Het kan dus volgende week duidelijk warmer worden, maar laten we dan kijken naar de kansen op zomerse en tropische temperaturen.

De kans dat de temperatuur stijgt tot boven de 20 graden is 100%. De kans op temperaturen boven de 25 graden (dus zomerse dagen) is dinsdag tot en met vrijdag 35-40%. De kans dat het daadwerkelijk tropisch wordt is hooguit 10%. De kans op een hittegolf is in onze regio, op basis van de huidige verwachtingen, dan ook klein.

In het zuidoosten duidelijk warmer!

Bovenstaande verwachting is de verwachting voor het westen van Nederland. Landinwaarts kan het enkele graden warmer worden en in het zuidoosten is de kans op een hittegolf dan ook groter.

De kans dat het daadwerkelijk tot een hittegolf komt in het zuidoosten is op dit moment 30%. De kans dat de temperatuur stijgt naar waarden boven de 25 graden is 70%.

In de pluim van het zuidoosten zien we zelfs members gaan naar temperaturen rond de 36 graden. Het ensemblegemiddelde is vanaf woensdag 30 graden. Voor de duidelijkheid: een hittegolf is een periode van 5 zomerse dagen met temperaturen van 25 graden en meer. In deze periode moet op tenminste 3 dagen de temperatuur stijgen tot boven de 30 graden.

%d bloggers liken dit: